SME

Volkswagen oslavuje 45 rokov výroby klobások

Klobásky vyrába automobilka dlhšie ako Golf či Polo.

(Zdroj: Volkswagen)

WOLFSBURG, BRATISLAVA. Volkswagen vyrába model Golf od roku 1974, no jeden produkt vyrába ešte dlhšie. V katalógu dielov má kód 199 398 500 A a pod značkou Volkswagen Originalteil (originálny náhradný diel) ho nájdeme v chladiacich boxoch potravín v Nemecku.

Ide o balenie nemeckých korenených klobások currywurst, ktoré Volkswagen začal vyrábať pre svojich zamestnancov ešte v roku 1973. Tento rok oslavujú svoje 45. narodeniny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Recept na klobásky je tajný, bravčové mäso je ochutené žltým karí, vďaka zázvoru a čilli je klobáska aj mierne pikantná. Klobásky vyrába tridsiatka mäsiarov priamo v hlavnej továrni automobilky v meste Wolfsburg. Po zomletí a ochutení mäsa zmes plnia do črievok, sušia, údia na bukovom dreve a varia v pare.

SkryťVypnúť reklamu

"Naše currywursty majú obsah tuku len 20 percent, bežne je to okolo 35 percent," vysvetľuje vrchný mäsiar Franco Lo Presti, ktorý vyrýba klobásky pre Volkswagen od roku 1979. Automobilka denne vyrobí bežne okolo 18-tisíc klobások.

Currywursty sa podávajú v kantínach vo Wolfsburgu a ďalších fabrikách automobilky na raňajky alebo obed, buď vcelku, alebo nakrájané na kolieska a zaliate kečupom s príchuťou karí. Od roku 2010 má Volkswagen v ponuke aj vegetariánsku verziu.

Zákazníci v Nemecku si ich môžu objednať balené ako náhradný diel v predajniach Volkswagenu, no majú ich v ponuke aj potraviny.

V roku 2017 vyrobil Volkswagen 6,8 milióna kusov klobások, viac, ako osobných áut.

Autá Volkswagen

Logo Volkswagenu.

Nemecká skupina sa snaží pretransformovať svoje európske závody.


TASR
Logo Volkswagenu.

Cieľom je vyhnúť sa vysokým americkým clám.


TASR 2
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Auto

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 943
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 440
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 141
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 455
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 343
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 289
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu