SME
Štvrtok, 9. február, 2023 | Meniny má Zdenko

Testovali sme nemrznúce kvapaliny do ostrekovačov

Zúčastnili sme sa testovania nemrznúcich kvapalín do ostrekovačov áut. Zisťovali sme, či uvádzaná hodnota o bode mrznutia na obale výrobkov je pravdivá.

Nemrznúce kvapaliny na obrázku sme otestovali a zistili, že spĺňajú normy.Nemrznúce kvapaliny na obrázku sme otestovali a zistili, že spĺňajú normy. (Zdroj: Tomáš Novotný)

Aj keď sa tento mesiac teploty vonku dostali nad bod mrazu viac ako je obvyklé, stále je tu zima. A mrazy sa vrátia. Preto by ostrekovač vášho auta mal byť na mínusové teploty pripravený.

To, že v ostrekovači má byť nemrznúca kvapalina, je snáď každému jasné. Nikto by asi nebol rád, keby mu zamrzla tekutina určená na umytie čelného skla.

Nedávno sme mali možnosť prečítať si o tom, že viaceré predávané nemrznúce kvapaliny zamŕzajú pri vyšších teplotách, ako to majú uvedené na balení, čo samozrejme nie je v poriadku. Zúčastnili sme sa teda testu kvality nemrznúcich kvapalín, ktorý mal tieto podozrenia potvrdiť alebo vyvrátiť.

Skúšky kvality zorganizovala a uhradila spoločnosť Slovnaft v akreditovanom laboratóriu spoločnosti MOL-LUB v obci Almásfüzitő pri Komárome.

Výsledky skúšok nemrznúcich kvapalín

Na to, aby sme zistili, či sú nemrznúce kvapaliny kvalitné alebo nie, potrebovali sme poznať, pri akej teplote začínajú mrznúť a tento údaj porovnať s údajom na etikete a s normou. Norma povoľuje odchýlku od deklarovanej hodnoty na výrobku najviac 1,3°C oboma smermi.

Z výsledkov vyplýva, že všetky testované nemrznúce kvapaliny spĺňajú normu. Najlepšie pritom dopadol výrobok Shell Smart Screenwash winter, ktorý mrzne pri teplote o 3,2°C nižšej, než uvádza etiketa. Druhý v poradí bol OMV Caristal s odchýlkou od deklarovanej hodnoty 1,84°C smerom k nižším teplotám.

Najhorší výsledok, no stále v norme, sme zaznamenali pri nemrznúcej zmesi Tesco winter screenwash, ktorej hodnota kryštalizácie bola o necelý stupeň celzia vyššia, ako je napísané na obale.

Názov nemrznúcej zmesi a deklarovaná teplota kryštalizácie
Nameraná teplota kryštalizácie
Rozdiel teplôt Cena balenia (veľkosť balenia)
Cena za liter
16.jpg

Shell Smart Screenwash winter

-30 °C

-33,20 °C 3,20 °C

7,99 €

(3 litre)

2,66 €
14.jpg

OMV Caristal

-30 °C

-31,84 °C 1,84 °C

2,00 €

(1 liter)

2,00 €
15n.jpg

Power Shine windscreen

-20 °C

-21,82 °C 1,82 °C

3,99 €

(5 litrov)

0,80 €
10.jpg

Agip Zimná zmes

-20 °C

-21,70 °C 1,70 °C

1,70 €

(1 liter)

1,70 €
18.jpg

Sheron Screenwash

-40 °C

-41,60 °C
1,60 °C

2,22 €

(1 liter)

2,22 €
13.jpg

EVOX Ice Crystal

-40 °C

-41,50 °C 1,50 °C

4,50 €

(2 litre)

2,25 €
11.jpg

BONUS Screenwash

-20 °C

-19,87 °C 0,13 °C

1,50 €

(1 liter)

1,50 €
17.jpg

Sheron Rally

-30 °C

-29,60 °C 0,40 °C

5,95 €

(3 litre)

1,98 €
12.jpg

Dynastic

-20 °C

-19,14 °C 0,86 °C

1,90 €

(1 liter)

1,90 €
19.jpg

Tesco winter screenwash

-19 °C

-18,04 °C 0,96 °C

3,49 €

(5 litrov)

0,70 €

Z výsledkov tiež vyplýva, že cena je len čiastočne rozhodujúcim kritériom kvality. Medzi produktami, ktorých kvalita je nad normou, sa nachádza aj lacnejší produkt Power Shine windscreen. Tento výrobok je dokonca spomedzi nemrznúcich kvapalín do mínus 20 najkvalitnejší z testovaných.

Na nasledujúcom grafe uvidíte vzťah medzi cenou za liter nemrznúcej kvapaliny a bodom jej kryštalizácie.

g1.jpg

Aj keď sú testované produkty v norme, a teda kvalitné v rámci svojich kritérií, nestačí mať iba kvalitnú náplň do ostrekovača. Treba myslieť aj na to, aby sa nemrznúca kvapalina neznehodnotila používaním. Stačí, ak zabudnete zatvoriť nádržku ostrekovača a môže sa stať, že aktívna zložka (alkohol) vám z nej vyprchá. Čím menej aktívnych látok, tým vyššia teplota stačí na to, aby kvapalina zamrzla.

Taktiež treba sledovať predpoveď počasia. Ak máte v ostrekovači kvapalinu určenú do vyšších teplôt, no v noci má prituhnúť, nezabudnite doliať do nádržky nemrznúcu zmes - koncentrát určený pre vysoké mrazy. Pomôžete tým zabrániť zamrznutiu kvapaliny. Nezabudnite tiež vystriekať starú kvapalinu z hadičiek von, aby sa do nich dostala nová zmes, ktorá mrzne pri nižších teplotách.

Ako sme testovali nemrznúce kvapaliny

Teplotu mrznutia sme zisťovali v prístroji na meranie bodu kryštalizácie, ktorý zisťuje teplotu, pri ktorej vznikajú v tekutine prvé kryštáliky. V akreditovanom laboratóriu sme otestovali 10 rôznych nemrznúcich kvapalín od viacerých výrobcov. Vedúca laboratória Judit Kármen Bereczki nám popísala proces testovania.

"Vyberiete jednu vzorku. Odber vzoriek tu zvyčajne nie je, pretože sú to originálne fľaše, takže sa proste otvoria a nalejú sa do príslušnej nádobky. Prístroj na meranie bodu kryštalizácie má v podstate takú termosku, v ktorej je suchý ľad a do toho sa zasunie skúmaná vzorka," povedala vedúca laboratória.

01.jpg
Pracovníčka laboratória zasúva čidlo do vzorky pred vložením do prístroja
na meranie bodu kryštalizácie.

Do vzorky sa nakoniec zasunie čidlo na meranie teploty a odporu kvapaliny. Zatiaľ čo sa nemrznúca kvapalina ochladzuje, čidlo sa pohybuje striedavo nahor a nadol. Keď sa objavia prvé kryštáliky, systém zaznamená spomalenie pohybu čidla. Práve túto teplotu sme zisťovali.

"Celý test nekončí, keď sa objavia prvé kryštáliky, ale až vtedy, keď celá kvapalina zamrzne. Systém hodnoty zaznamená, vytvorí z nich v počítači graf a z toho určí, kedy došlo k vytvoreniu kryštálikov," dodala Judit Kármen Bereczki.

Nemrznúce kvapaliny sme testovali 3 dni. Čím nižšiu teplotu mrznutia mala nemrznúca kvapalina určenú, tým dlhšie trval jeden test.

  • Skúšku kvality zorganizovala a uhradila spoločnosť Slovnaft a.s.
  • Skúšky boli vykonané v akreditovanom laboratóriu MELSZ spoločnosti MOL-LUB, kft. Almásfüzitő, Hungary (laboratórium na kontrolu kvality)
  • Akreditačný certifikát laboratória: NAT -1-1416/2008
  • ASTM D 1177-07: Štandardná metóda skúšania bodu kryštalizácie vodných chladiacich kvapalín pre motory

Kedy je nemrznúca kvapalina nekvalitná?

Bereczki: "Každý produkt má určitý rozsah pri hodnote bodu tuhnutia. Ak sa na výrobku uvádza bod tuhnutia pri -40° C a my ho zistíme pri -33° C, tak tam nie je niečo v poriadku. Ale ak je rozdiel v rámci tolerancie danej normou, tak ten výrobok je kvalitatívne v poriadku."

Prečo sa testovala teplota tvorby kryštálikov a nie úplné zamrznutie kvapaliny?

Bereczki: "Pre užívateľa je dôležité vedieť, kedy vznikajú kryštáliky, nie kedy to zamrzne. Keď kvapalina zamrzne, už je úplne nepoužiteľná. Keď sa začínajú tvoriť kryštáliky, to je ten moment, kedy sa vám na skle začína tvoriť z nemrznúcej zmesi námraza, ktorá pri šoférovaní vadí."

Prečo sa na testovanie použil prístroj na meranie bodu kryštalizácie a nie refraktometer?

Bereczki: "Je veľmi dôležité, aby bol systém merania uzavretý, pretože čím nižší bod tuhnutia výrobok má, tým viac alkoholu obsahuje. A keď nemrznúcu kvapalinu nakvapnete, alkohol z nej sa začne okamžite odparovať. Preto nie je vhodná metóda merania refraktometrom, lebo kým odmeriate hodnotu, určité množstvo alkoholu sa odparí a to skreslí výsledok. Pri uzavretom systéme nemá alkohol kam uniknúť a ostane v skúmavke. Refraktrometre sú navyše zvyčajne kalibrované na chladiacu zmes, teda na kvapalinu do chladiča, nie na kvapalinu do ostrekovačov. Tá kalibrácia je tu mimoriadne dôležitá."

Aký vplyv na ostrekovač má to, keď zabudnem zatvoriť nádrž na nemrznúcu kvapalinu?

Bereczki: "Alkohol z kvapaliny sa odparí a môže sa stať, že po čase vám v nádrži ostane len voda."

Čo ak mám v ostrekovači zmes na vyššiu teplotu a zajtra bude zrazu oveľa nižšia? Čo treba urobiť, aby som sa vyhol zamrznutiu vody v ostrekovači?

Bereczki: "Odporúčam použiť koncentrát, ktorý sa dá riediť vodou. Ten nalejete do ostrekovača a dosiahnete nariedením nižší bod mrznutia. Existujú koncentráty až do mínus 80° C. Obyčajne sú zbytočné, ale na toto sú vhodné."

Tomáš Novotný

OMV Caristal
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Auto

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  3. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  4. SME ženy a Jamie Oliver: Toto menu platí iba vo februári
  5. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  6. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  7. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  8. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  1. Bezpečnosť pri šoférovaní vychádza z dobrého videnia
  2. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  3. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  4. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  5. SME ženy a Jamie Oliver: Toto menu platí iba vo februári
  6. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí
  7. Na bezpečnom internete záleží
  8. Ako vyzerá inteligentný bytový dom? Tajomstvo je v technológiách
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 4 834
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 4 027
  3. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí 3 375
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu 3 218
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 835
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model 709
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka 680
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 345
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Matúš Lazúr: Teplý obed je mýtus. V bohatom Nórsku deti v škole obed nemajú.
  2. Tupou Ceruzou: Norbert Bödör je obžalovaný v ďalšej kauze
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Prišiel si pozrieť korupčný prípad Lipšicovho nominanta. Súd mu nariadil sledovať kauzy
  4. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Tekvica + cuketa v jednom jedle
  5. Jozef Stasík: EU a roboty
  6. Marek Mačuha: Falošný poplach - 2. Klimatické modely
  7. Pavel Macko: 8. február - deň, ktorý mal vojsť do dejín.
  8. Tomáš Vodvářka: Morálka nebo prachy?
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 30 040
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 18 548
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 9 489
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 837
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 611
  6. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 3 384
  7. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 524
  8. Helena Smihulova Laucikova: Predtým ako som zostarla 2 390
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
SkryťZatvoriť reklamu